М’ята перцева (Mentha piperita L.)

  • Друк

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati Chornolista 800x600

Сорт Чорнолиста занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 1985 року. Автори сорту: Л.П. Шелудько, Г.С. Турсін, В.О. Стіхін.

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу та Степу України.

Призначений для культивування з метою одержання аптечного листя та для виготовлення фітозборів.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту Чорнолиста прямостоячі, неполягаючі, могутні, з центральним стеблом висотою 70-117 см та діаметром куща 55-60 см. Стебла з вираженим антоціановим забарвленням, без опушення, гіллясті, товщина при основі 8-10 мм. Розміщення гілок супротивне, гілки першого порядку утворюються в основі центрального стебла. Листя велике, широко яйцевидне, загострене, зубчасте, темно-зелене з антоціаном, без опушення, довжиною 4-6 см і шириною 3-3.5 см. Рослини добре облиствлені, листя становить 50 % від надземної частини рослини.

Квітки зібрані в колосовидне суцвіття, віночок діаметром 3 мм, лілового забарвлення. Рослини зав’язують від 37 до 80 насінин. Маса 100 насінин 0.1410 г. Фертильність пилку -50 %. Кореневища могутні, виповнені, повільно втрачають вологу, що дає можливість здійснювати їх транспортування на далекі відстані. Довжина кореневищ 40-65 см, діаметр 3.5-5.0 мм. Навесні бруньки на кореневищах дружно проростають (до 250 пагонів на 1кв.м.).

Середня урожайність кореневищ становить 120 ц/га. Багаторічник.

Сорт пізньостиглий. Урожайність сировини – 20.1 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 2.01 %, вільного ментолу в ефірній олії - 44 %. Сорт придатний до механізованого збирання, зимостійкий.

Збір сировини проводять у фазі масового цвітіння, коли накопичується максимальна кількість ефірної олії в сировині.

Державною комісією по сортовипробуванню сорт Чорнолиста визнаний державним стандартом м’яти на аптечне листя.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація   садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).