logo vilar

Наперстянка пурпурова (Digitalis purpurea L.)

Родина ранникові – Scrophulariaceae.

 

Sort naperstyanki purpurovoi Zіrochka 800x600Дворічна трав’яниста рослина. В перший рік вегетації утворює розетку листя на другий рік цвіте та плодоносить. Лікарською сировиною є листя. З якого готують настойки, порошки і інші препарати, які застосовуються в кардіології. Розповсюдженими препаратами з наперстянки пурпурової є дигітоксин, кордигіт, настій дигіталісу і інші.

Крім медицини, наперстянка пурпурова застосовується в квітникарстві. Вид відзначається надзвичайною декоративністю.

Сорт Зірочка занесений до Реєстру сортів рослин України у 1999 році, заявка №90192001. Автори: О. М. Перепелова, І. В. Бойченко.

Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

Середньостиглий, характеризується стійкістю до ураження хворобами та шкідниками; придатний до механізованого вирощування. Урожайність повітряно-сухої сировини (листя) – 14,0 ц/га, насіння – 3,1 ц/га. Вміст суми глікозидів у сировині – 1,08 %.

Щорічно отримується високоякісне оригінальне та елітне насіння сорту Зірочка. Його можна придбати у Дослідній станції лікарських рослин.

Наперстянка шерстиста (Digitalis lanata Ehrh.)

Родина ранникові – Scrophulariaceae.

 

Sort naperstyanki sherstistoi Sulchanka 800x600Дворічна трав’яниста рослина. В перший рік вегетації утворює розетку листя на другий рік цвіте та плодоносить.

Лікарською сировиною є листя, з якого готують ліки, що використовуються при захворюваннях серця. Виготовляють препарати абіцин, целанід, дігоксин.

Сорт Сульчанка занесений до Реєстру сортів рослин України у 1996 році, заявка №9093002. Автори: А.Т. Горбань, О. М. Коломієць, Л.І. Денисенко, Н.В. Горбань, Г. І. Бушуєва.

Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський. Середньостиглий, характеризується стійкістю до ураження хворобами та шкідниками, придатний до механізованого вирощування. Урожайність повітряно-сухої сировини (листя) – 30,8 ц/га, насіння – 2,8 ц/га. Вміст ланатозида С у сировині – 0,12 %.

Щорічно в ДСЛР отримується високоякісне оригінальне та елітне насіння сорту Сульчанка. Його можна придбати у Дослідній станції лікарських рослин.

Оман високий (Inula helenium L.)

Родина складноцвіті – Asteraceae

 

Sort omanu visokogo Gulіver [800x600]Багаторічна трав’яниста рослина. Сировиною є повітряно-сухі кореневища та корені. Вони містять до3% ефірної олії та 44% полісахаридів. Застосовується як відхаркувальний засіб, а також як сечогінний, жовчогінний та протизапальний засоби.

Сорт Гулівер з 2001 р. включений до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

Автори: Н.І.Марченко, А.Т.Горбань

Середньостиглий. Урожайність сировини (коріння) – 33,3 ц/га, насіння – 1,5 ц/га. Вміст екстрактивних речовин у сировині – 38,5 %.

 

Подорожник блошиний (Plantago psyllium L. )

Родина подорожникові (Plantaginaceae)

Sort podorozhniku bloshinogo Berezotіtskiy [800x600]Однорічна трав’яниста рослина.  Сировиною подорожнику блошиного є свіжа трава, або насіння. У траві містяться пектини, іридоїдний глікозид аукубін, сапоніни, каротин, аскорбінова кислота, флавоноїди, гіркі речовини. Насіння містить значну кількість слизу, жирну олію, аукубін, білки, мінеральні солі.

Із свіжої трави подорожнику блошиного та листя подорожнику великого, узятих порівну, виготовляють препарат «Сік подорожнику», який застосовують при антацидних гастритах, хронічних колітах та дизентерії. Він тамує біль, зменшує диспепсичні явища, підвищує загальну кислотність шлункового соку. Зовнішньо сік подорожнику використовують при ранах, порізах тощо. Насіння (ціле або потовчене) вживають як проносний засіб при хронічних запорах. Відвар насіння показаний при виразках шлунку та кишківника, ускладнених кровотечами без підвищеної кислотності.

Сорт Березотіцький занесений до Реєстру сортів рослин України з 2001 року. Автори: А.Т. Горбань, Л.П. Шелудько, Н.М. Куценко.

Напрямки  використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в усіх кліматичних зонах України.

 Вегетаційний період триває 120 – 125 діб. Насіння дозріває у серпні. Маса 1000 насінин 0,4 – 0,5 г.

Урожайність трави складає 58,8 ц/га; урожайність насіння – 6,3 ц/га.

Свіжа трава містить не менше 70% вологи. Сік містить 7,97% сухого залишку.

Щорічно виробляється високоякісне оригінальне та елітне насіння сорту Березотіцький. Насіння можна придбати у Дослідній станції лікарських рослин.

Подорожник великий - (Plantaqo major L.)

Родина подорожникових – Plantaqinaceae.

Sort podorozhniku velikogo Poltavskiy 800x600Багаторічна трав’яниста рослина. Листя подорожника великого містять значну кількість пектинових речовин, органічні і оксикоричні кислоти, флавоноїди, гіркі, дубильні і інші речовини. Насіння містить слиз (близько 44%), жирну олію, вуглеводи, олеанолову кислоту, сапоніни.

Дія: обволікаюча, відхаркувальна, протизапальна, кровоспинна, болезаспокійлива, секреторна та антисептична.

Сировина подорожника великого – листя і насіння. Препарати – плантагмоцид, плантагін і сік подорожника.

Сорт Полтавський з 1989 р. включений до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

Автори: Л.П.Шелудько, В.О.Рак, Н.Т.Конон.

Сорт середньостиглий. Урожайність сировини (листя) – 56,7 ц/га, насіння – 4,0 ц/га. Вміст полісахаридів у сировині – 14,0 %. 

Щорічно у Дослідній станції лікарських рослин проводиться реалізація оригінального та елітного насіння сорту Полтавський.

Ромашка лікарська (Matrikaria chаmomilla sev recutita L.)

Родина астрових (Astetaceae).

 Sort romashki lіkarskoi Perlina Lіsostepu 800x600Однорічна трав'яниста       рослина, відома з давніх часів. Згадується в літературі античного світу і середновіччі як популярний медичний засіб. Її застосовували Гіппократ, Діоскорид і Пліній.

Ромашка лікарська росте невеликими заростями майже по всій території України як бур'ян на полях та городах, в садах, на пустирях, понад дорогами. Сировина – сушені кошики ромашки лікарської.

Сировина застосовується у відварах і настоянках при спазмах шлунка, як протизапальний і антисептичний засіб. Лікарські властивості ромашки зумовлені головним чином наявністю в її квітах хамазулену, як складової частини ефірної олії. Хамазулен і його синтетичні аналоги знаходять застосування для лікування бронхіальної астми, ревматизма, алергічного гастриту, екзем та інших захворювань. Препарати: ротокан, камілофлан, алором.

 Сорт Перлина Лісостепу Автори: О.М.Перепелова, Т.М.Гончаренко. Занесений до Реєстру сортів рослин України в 1999р., заявка №9217001.

 Середньостиглий. Урожайність сировини (суцвіть) – 7,0 ц/га, насіння – 120,0 кг/га. Вміст ефірної олії у сировині – 0,7 %, хамазуленів в ефірній олії – 12,3 %.

Цмин пісковий - (Helichrysum arenarium L.)

Багаторічна трав’яниста рослина з родини айстрових - Asteraceae.

Sort tsminu pіskovogo Zolotistiy [800x600]Лікарською сировиною є суцвіття. Цмин пісковий відноситься до культур, які використовують медицині, як жовчогінний засіб. Суцвіття є одним із основних джерел одержання флавоноїдів (нарингенін, апінін). Крім флавоноїдів у суцвіттях є флавоноїдні глікозиди (кемпферол, саліпурозид, ізосаліпурпурозид), стероїдні сполуки, барвні речовини фенольного характеру, смолисті і гіркі речовини, аскорбінова кис­­­лота, вітамін К, ефірна олія, кумарин скополетин, стеранін глюпо­­­ронін В - ситостена. До хімічного складу суцвіть входять також жири, цукор, каротиноїди, геміцелюлоза, слизі, віск, сульфіти і хлориди калію, кальцію, заліза, марганцю.

Цмин - це фітонцидна, інсектицидна, красильна і де­­­коративна рослина. Квітки є джерелом жовтої фарби. Із суцвіть цмину піскового готують аренарін, який нейтралізує отрути, сприяє регенерації, має специфічну дію при боротьбі з бактеріаль­­­ним раком томатів і іншими хворобами вірусного, бактеріального і грибкового походження, стимулює схожість насіння, прискорює про­­­ходження фаз розвитку рослин, підвищує їх урожай. До того ж, аренарін проявляє активність по відношенню до вірусу тютюнової мозаїки і стовбура.

Сорт Золотистий з 1999 р. включений до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

Автори: А.Т. Горбань, Г.І. Бушуєва, О.М. Коломієць, Н.І. Куценко.

Сорт стійкий до пошкоджень шкідниками, уражень хворобами, посухостійкий. Середньостиглий. Урожайність сировини (суцвіть) – 13,3 ц/га, насіння – 0,4 ц/га. Вміст суми флавоноїдів у сировині – 12,55 %.

Щорічно у Дослідній станції лікарських рослин проводиться реалізація оригінального та елітного насіння сорту Золотистий.

 

Череда трироздільна (Bidens tripartita L.)

Sort cheredi trirozdіlnoi Monastirska [800x600] Однорічна трав’яниста рослина з родини айстрових (Asteraceae).    

У традиційній медицині траву череди застосовують при простудних захворюваннях, хронічних гепатитах, панкреатитах, цукровому діабеті, екземі, псоріазі, трофічних язвах, запальних захворюваннях жіночих статевих органів, діатезі у дітей, бронхіальній астмі, панкреатиту у дітей, спиртовий настій - протиалергічний засіб.

З листя і квіток череди трироздільної виготовляють фарбу для фарбування шовкових і шерстяних тканин.   

Трава череди містить флавоноїди, конденсовані дубильні речовини, червоний флобафен, каротин, кумарини, аскорбінову кислоту, ефірну олію (сліди), слиз, аміни, гіркоти, мікроелементи (зокрема ,марганець).

   Сорт Монастирська. Автори: Н.М. Куценко, А.Т. Горбань, Г.І. Бушуєва. 

Вегетаційний період сорту від сходів до достигання насіння складає 150-154 дні. Число днів від початку вегетації до початку цвітіння 116 днів, період цвітіння складає 40-45 днів, дозрівання насіння триває 35 днів.

Рослини сорту засухостійкі, не осипаються, в роки досліджень шкідників і хвороб на рослинах не відмічено. Придатний до механізованого вирощування.

Пізньостиглий. Урожайність повітряно-сухої сировини – 34,5 ц/га, насіння – 2,2 ц/га. Вміст полісахаридів у сировині – 12,4 %. Маса 1000 насінин - 2.5-3.5г

Щорічно у Дослідній станції лікарських рослин проводиться реалізація оригінального та елітного насіння сорту Монастирська.

Шавлія лікарська (Salvia officinalis L.)

Родина Глухокропивові - Lamiaceae

Sort shavlii lіkarskoi Shans 800x600Багаторічний напівкущикз потужним дерев’янистим коренем. Широко культивований вид.

 Лікарською сировиною шавлії є листя, яке містить ефірну олію, конденсовані дубильні речовини, три терпенові кислоти, дитерпеноїду, флавоноїди, смолисті та гіркі речовини, кумарин ескулетин та ін. Шавлія лікарська має багатосторонню терапевтичну дію. Лист шавлії широко застосовують як дезінфікуючий та протизапальний засіб при стоматитах та запаленнях верхніх дихальних шляхів.  

У харчовій промисловості шавлію використовують при маринуванні оселедців, при виготовленні ковбас, твердих сирів тощо.

Шавлія лікарська гарний медонос, мед темно-золотистого кольору з приємним запахом.

Сорт Шанс з 2012 р. включений до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

Автори : Куценко Н.М., Деркач В.О., Середа О.В., Тарасенко Н.І.

 Середня урожайність п/с сировини (листя) 21,2 ц/га, насіння – 3,1 ц/га, вміст ефірної олії у сировині становить 1,8%. Ефірна олія містить понад 20% камфори. Маса 1000 насінин 8,0 г

Щорічно у розсаднику розмноження сорту Шанс отримується високоякісне оригінальне насіння. Його  можна придбати у Дослідній станції лікарських рослин.