logo vilar

Змієголовник молдавський ( Dracocephalum moldavicum L.)

Sort zmіegolovnika moldavskogo Zapashniy [800x600]Змієголовник молдавський – однорічна трав’яниста ароматична, лікарська, медоносна та декоративна рослина з родини Губоцвітих. Використовується повітряно-суха трава в медичній, харчовій та лікеро-горілчаній промисловості. Сировина входить до складу ароматичних сумішей у виробництві безалкогольних напоїв, вин (вермутів), ефірне масло використовується у побутовій хімії.

В народні медицині використовується як заспокійливий, болезнижуючий та  ранозаживляючий засіб. Настій трави застосовується при головній та зубній болі, простудних захворюваннях, для полоскання горла та ротової порожнини. Підвищує апетит та покращує травлення. Використовується як приправа.

Сорт Запашний. Автори: Л. П. Шелудько, О. А. Порада, Н. М. Скрипник.

 Вегетаційний період сорту від сходів до достигання складає 120-132 дні. Число днів від повних сходів до повного цвітіння 85 днів, період цвітіння складає 34 дні. Дозрівання насіння триває 35 днів. Маса 1000 насінин – 2,29 г.

Урожайність сорту повітряно-сухої сировини становить 36 ц/га та вміст ефірної олії 0,33 %. Цінними властивостями сорту є  стійкість до шкідників і хвороб, підвищена посухостійкість.  

Реалізується оригінальне та елітне насіння сорту.

Материнка звичайна (Origanum vulgare L.)

Родина губоцвітих - Lamiaceae. 

Sort materinki zvichaynoi Ukrainochka 800x600

 

Трав’яниста багаторічна рослина.  У промисловій культурі вирощується як багаторічник. Термін експлуатації посіву зазвичай триває 5 років. Материнка - цінна лікарська, пряно-ароматична і ефіроолійна рослина.  

Лікарською сировиною є трава, що містить ефірну олію, флавоноїди, дубильні речовини, аскорбінову кислоту.   Головними  складовими частинами ефірної олії є тимол і карвакрол. У складі ефірної олії виявлено сесквітерпени, вільні спирти, геранілацетат, цимол, туйон, дикентан, дубильні речовини, аскорбінова кислота, жирна олія. Материнка - медонос, з одного гектару посіву одержують до 200 кг меду, нектаропродуктивність - з одного гектару рівна 330 кг , з загальною кількістю цукру 118 кг. 

 Сорт Україночка занесений до Реєстру сортів рослин України у 2008 році, заявка №01388001. Автори: Л.П. Шелудько, А.Т. Горбань.

 Середньостиглий. Урожайність повітряно-сухої сировини – 37,6 ц/га, вмістом ефірної олії – 0,54 %. Маса 1000 насінин 0,07-0,10г. Вегетаційний період в перший рік вегетації становить 130-140 днів; в другий рік вегетації - 120 днів; період від відростання до повного цвітіння - 88 днів.

Щорічно в ДСЛР отримується високоякісне оригінальне та елітне насіння сорту Україночка. Його можна придбати у Дослідній станції лікарських рослин.

 

 

Мачок жовтий (Glaucium flavum Crantz)

Родина макових – Papaveraceae

 Sort machku zhovtogo Gelіos 800x600Застосування цієї рослини у народній медицині сягає давнини. Траву мачку  використовують як сечогінний, а також як відхаркувальний, заспокійливий і протидіабетичний засіб.

У надземній частині мачку жовтого міститься більше 15 алкалоїдів: глауцин, магнофлорин, глауфлорин, протопін, хелірубін та інші. Крім алкалоїдів до хімічного складу сировини входять смоли, слиз, фумарова і діоксималеїнова кислоти та мінеральні солі. Насіння мачку містить до 35% жирної олії, яка придатна до  використання в їжу і для виробництва мила.  З сировини виготовляють глауцину гідрохлорид, який використовується як протикашлевий засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів і легенів.

  Сорт мачку жовтого Геліос   з 2008 р. включений до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. Напрямок використання – фармацевтична промисловість, лікарський.

 Автори: Л.М. Гулега, Н.В. Горбань, Г.І. Щербина, Л.О. Середа. 

Основні показники сорту Геліос за господарсько-цінними ознаками: урожайність сировини на другому році вегетації складає 30,2 ц/га, насіння -  1,54ц/га, вміст суми алкалоїдів в сировині 1,2%.  Маса 1000 насінин 1,2 г.

Загалом сорт протягом року дає два укоси надземної маси. На посівах першого року вегетації перший укіс проводять у кінці липня – на початку серпня, другий  у кінці вересня, на перехідних посівах: перший укіс трави – на початку червня, повторний у серпні. В фазі масового цвітіння відмічається максимальний вміст глауцину і найвищий вихід суми алкалоїдів з одиниці площі.

Сорт Геліос є середньостиглим, посухостійким, зимостійким та стійким проти уражень хворобами.  Вегетаційний період 160 діб.  Дворічний цикл розвитку.

Щорічно у Дослідній станції лікарських рослин проводиться реалізація оригінального та елітного насіння сорту Геліос.

М’ята довголиста (Mentha longifolia Huds.)

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati dovgolistoi Posulska lіnaloolna 800x600М’ята довголиста досить поширена на території України. Сировиною м’яти довголистої є листя, з якого отримують ефірну олію, що містить головним чином ліналоол, карвон, ментол, ментон та інші компоненти.

На основі ефірної олії, що містить ліналоол хіміко-фармацевтична промисловість виготовляє препарат Цігерол, який застосовується для лікування лінійних, шкіром’язових та опікових ран.

Сорт Посульська ліналоольна занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2008 року. Автор сорту: Л.П. Шелудько.

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу та Степу України.

Сорт призначений для культивування з метою одержання ефірної олії, основним компонентом якої є ліналоол.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту характеризуються прямостоячими рослинами з вираженим центральним стеблом, висота їх 67-70 см, діаметр 50-70 см. Стебла і листя світло-зелені, без антоціану, злегка опушені, товщина стебла в основі до 10 мм. Розміщення гілок супротивне, кількість ярусів на центральному стеблі 15-16. Листки середньої величини, ланцетні, зубчасті, загострені довжиною 6-8-12 см, шириною 1.5-2.0-4.0 см; верхні – сидячі, нижні – на коротких черешках, листя становить 52 % від надземної частини рослини.

Віночок квітки ліловий, середній діаметр квітки - 3 мм, віночок неправильний, воронкоподібний, 4-лопатевий. Квітки зібрані в щільний колос, кількість суцвіть на одній рослині 80-110.

Кореневища міцні, виповнені (довжиною до 55см і діаметром до 3 мм), розгалужені, урожайність – 100 ц/га. Відростання бруньок навесні дружнє. Багаторічник.

Сорт середньостиглий. Масове цвітіння настає на 93-96 день після посадки кореневищ. Урожайність сухої сировини (листя) становить в середньому – 21.6 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 2.94 %, вміст ліналоолу в ефірній олії – 80%. Сорт придатний до механізованого збирання, зимостійкий.

Збирання сировини проводять у фазі масового цвітіння. Збір ефірної олії сорту Посульська ліналоольна складає 63.5 кг/га, ліналоолу – 49.9 кг/га.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація  садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).

М’ята перцева (Mentha piperita L)

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati Lіdіya 800x600М’ята перцева дико в природі не зустрічається, відома лише як культивована рослина.

Сировиною м’яти перцевої є листя, з якого отримують ефірну олію, що містить головним чином ментол, ментон, ментофуран та інші компоненти.

На основі ефірної олії та ментолу фармацевтична промисловість виготовляє препарати заспокійливої дії: валідол, валокардін, корвалмент, корвалол, м’ятні таблетки, барбовал, бороментолу та інші.

Сорт Лідія занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 1999 року. Автори сорту: Л.П. Шелудько, О.І. Українець.

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу та Степу України.

Призначений для культивування з метою одержання аптечного листя та ефірної олії.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту характеризуються прямостоячим габітусом з вираженим центральним стеблом висотою 70-80 см з діаметром куща 45-60 см. Стебла і листя світло-зелені, без антоціану, без опушення. Розміщення гілок супротивне, кількість ярусів на центральному стеблі 17-18, товщина стебла в основі до 14 мм.

Листя середньої величини, широко яйцевидне, загострене, краї зубчасті, довжиною 3-3.5 см, шириною 2-3 см; листя становить 49 % від надземної частини рослини.

Віночок квітки ліловий. Квітки зібрані в кільця, які утворюють розріджений колос.  

Рослини характеризуються могутніми виповненими кореневищами довжиною до 60 см і діаметром до 6.0 мм з численним розгалуженням. Ростові бруньки по довжині кореневищ розміщені на відстані 1-5 см. Навесні кореневища дружно відростають (близько 200 - 300 пагонів на 1кв.м.).

Середня урожайність кореневищ становить 140 ц/га. Багаторічник.

Сорт пізньостиглий, масове цвітіння настає на 92-112 день після посадки кореневищ. Урожайність сировини становить в середньому – 27.0 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 3.54 %, загального ментолу в ефірній олії – 59.1 %. Сорт придатний до механізованого збирання, зимостійкий.

Збирання сировини проводять у фазі масового цвітіння. Збір ефірної олії сорту Лідія складає 97.0 кг/га, вільного ментолу – 54.5 кг/га.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація   садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).

М’ята перцева (Mentha piperita L.)

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati Zgadka 800x600

Сорт Згадка був створений в 1976 році. Автори сорту: Л.П. Шелудько, В.О. Стіхін, А.Г. Шаповал.

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Сорт призначений для культивування з метою одержання ефірної олії і ментолу для хіміко-фармацевтичної промисловості.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту характеризуються прямостоячими стеблами висотою 80-85 см та діаметром куща 60-80 см. Стебло і листя світло-зелені, без антоціану, середньої опушеності. Товщина стебла в основі до 10 мм, нижні гілки прикріплені низько, кількість пагонів першого порядку від 2 до 4. Листя велике, широкояйцевидне, загострене, довжиною від 2.5 до 5 см. Масова частка листя складає 59 % від надземної частини рослини. Суцвіття колосовидне, віночок лілового забарвлення діаметром 3 мм. Рослини зав’язують повноцінне насіння в кількості 450-1200 шт. Маса 1000 насінин 0. 1551 г. Фертильність пилку – 63.6 %.

Основне кореневище могутнє, довжиною до 90 см і діаметром до 7 мм, має незначну порожнину, численні розгалуження виповнені. Середня урожайність становить 225 ц/га. Ростові бруньки на кореневищах навесні дружно проростають (до 260 пагонів на 1кв.м.). Багаторічник.

Сорт пізньостиглий, масове цвітіння рослин настає на 96-113 день після посадки кореневищ.

Урожайність сировини – 17.8 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 3.34 %, загального ментолу в олії -87.6 %. Сорт придатний до механізованого збирання.

Максимальна кількість ефірної олії в сировині сорт у Згадка накопичується в період технічної стиглості рослин – в фазу масового цвітіння.

Збір сировини на ефірну олію в сорті м’яти Згадка проводять у фазі масового цвітіння, коли накопичується достатньо високий вміст ефірної олії в сировині.

Збір ефірної олії сорту Згадка складає 59.4 кг/га, вільного ментолу – 43.4 кг/га.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація  садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).

М’ята перцева (Mentha piperita L.)

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati Mama 800x600

Сорт Мама занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2002 року. Автори сорту: Л.П. Шелудько, Н.С. Білик, Н.М. Скрипник

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу та Степу України.

Сорт призначений для культивування з метою одержання аптечного листя та ефірної олії.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту характеризуються прямостоячими рослинами, висота яких 70-75 см, діаметр 50-70 см. Стебло розгалужене, зелене, без опушення, без антоціану. Біля поверхні ґрунту розміщений перший ярус галуження.

Листя широко яйцевидне, шириною 4-5 см, довжиною 5-6 см. Облиствленість рослини становить 60 % від її ваги.

Квітки лілові, зібрані в кільця, які утворюють розріджений колос, довжиною 18-25 см. В одному колосі міститься від 11 до 19 кілець. Характерною ознакою сорту є велика кількість на рослині суцвіть, які становлять 15 % від надземної маси рослини.

Кореневища могутні, білі, виповнені. Довжина 49-70 см, діаметр 2-5 мм, залягають на глибині 5-15 см. По довжині кореневищ розміщені бруньки на відстані 1.5-3.0 см. Середня урожайність кореневищ становить 240 ц/га. Відростання бруньок навесні дружнє (740 рослин на 1кв.м.). Багаторічник.

Сорт середньостиглий. Вегетаційний період складає 93-101 день. Урожайність сухої сировини (листя) становить в середньому – 22.0 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 3.54 %, загального ментолу в ефірній олії – 59.1 %. Сорт придатний до механізованого збирання, зимостійкий.

Збирання сировини проводять у фазі масового цвітіння. Збір ефірної олії сорту Мама складає 97.0 кг/га, вільного ментолу – 54.5 кг/га.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація   садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).

М’ята перцева (Mentha piperita L.)

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati Chornolista 800x600

Сорт Чорнолиста занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 1985 року. Автори сорту: Л.П. Шелудько, Г.С. Турсін, В.О. Стіхін.

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу та Степу України.

Призначений для культивування з метою одержання аптечного листя та для виготовлення фітозборів.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту Чорнолиста прямостоячі, неполягаючі, могутні, з центральним стеблом висотою 70-117 см та діаметром куща 55-60 см. Стебла з вираженим антоціановим забарвленням, без опушення, гіллясті, товщина при основі 8-10 мм. Розміщення гілок супротивне, гілки першого порядку утворюються в основі центрального стебла. Листя велике, широко яйцевидне, загострене, зубчасте, темно-зелене з антоціаном, без опушення, довжиною 4-6 см і шириною 3-3.5 см. Рослини добре облиствлені, листя становить 50 % від надземної частини рослини.

Квітки зібрані в колосовидне суцвіття, віночок діаметром 3 мм, лілового забарвлення. Рослини зав’язують від 37 до 80 насінин. Маса 100 насінин 0.1410 г. Фертильність пилку -50 %. Кореневища могутні, виповнені, повільно втрачають вологу, що дає можливість здійснювати їх транспортування на далекі відстані. Довжина кореневищ 40-65 см, діаметр 3.5-5.0 мм. Навесні бруньки на кореневищах дружно проростають (до 250 пагонів на 1кв.м.).

Середня урожайність кореневищ становить 120 ц/га. Багаторічник.

Сорт пізньостиглий. Урожайність сировини – 20.1 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 2.01 %, вільного ментолу в ефірній олії - 44 %. Сорт придатний до механізованого збирання, зимостійкий.

Збір сировини проводять у фазі масового цвітіння, коли накопичується максимальна кількість ефірної олії в сировині.

Державною комісією по сортовипробуванню сорт Чорнолиста визнаний державним стандартом м’яти на аптечне листя.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація   садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).

М’ята перцева (Mentha piperita L.)

Родина губоцвітих (Lamiaceae)

Sort myati Lebedina pіsnya 800x600

Сорт Лебедина пісня занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2008 року. Автор сорту: Л.П. Шелудько.

Напрямок використання - фармацевтична промисловість, лікарський.

Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу та Степу України.

Сорт призначений для культивування з метою одержання аптечного листя та ефірної олії.

За морфо-біологічними ознаками рослини сорту характеризуються прямостоячими рослинами, висота яких 70-85 см, діаметр 60-62 см. Стебло розгалужене, зелене, без опушення, без антоціану. Біля поверхні ґрунту розміщений перший ярус на висоті 2 см. Товщина стебла в основі 8-10 мм. Листя широкояйцевидне, шириною 1.7-2.7 см, довжиною 3-4.5 см, світло-зелене, без антоціану, зубчасте. Облиствленість рослин становить 56 % від їх ваги.

Квітки лілові, діаметр квітки 3 мм, віночок неправильний, воронкоподібний, 4-лопатевий. Квітки зібрані в кільця, які утворюють розріджений колос, довжиною 7-15 см. В одному колосі міститься від 8 до 12 кілець. Кількість суцвіть на рослині 80-120.

Кореневища могутні, білі, чотиригранні, сильнорозгалужені, виповнені. Довжина кореневищ 50-60 см, діаметр 3-5 мм, залягають на глибині 6-16 см. По довжині кореневищ розміщені бруньки на відстані 2.0-3.5 см. Середня урожайність кореневищ становить 200 ц/га. Відростання бруньок навесні дружнє (250 рослин на 1кв.м.). Багаторічник.

Сорт середньостиглий. Вегетаційний період складає 92-102 дні. Урожайність сухої сировини (листя) становить в середньому – 24.3 ц/га. Вміст ефірної олії в сировині – 4.00 %, вміст вільного ментолу в ефірній олії – 59.7%. Сорт придатний до механізованого збирання, зимостійкий.

Збирання сировини проводять у фазі масового цвітіння. Збір ефірної олії сорту Лебедина пісня складає 97.2 кг/га, вільного ментолу – 58.0 кг/га.

Щорічно в ДСЛР проводиться виробництво і реалізація в  садивного матеріалу – кореневищ (вересень – жовтень) та розсади м’яти (травень).