logo vilar

Череда трироздільна (Bidens tripartita L.)

Sort cheredi trirozdіlnoi Monastirska [800x600] Однорічна трав’яниста рослина з родини айстрових (Asteraceae).    

У традиційній медицині траву череди застосовують при простудних захворюваннях, хронічних гепатитах, панкреатитах, цукровому діабеті, екземі, псоріазі, трофічних язвах, запальних захворюваннях жіночих статевих органів, діатезі у дітей, бронхіальній астмі, панкреатиту у дітей, спиртовий настій - протиалергічний засіб.

З листя і квіток череди трироздільної виготовляють фарбу для фарбування шовкових і шерстяних тканин.   

Трава череди містить флавоноїди, конденсовані дубильні речовини, червоний флобафен, каротин, кумарини, аскорбінову кислоту, ефірну олію (сліди), слиз, аміни, гіркоти, мікроелементи (зокрема ,марганець).

   Сорт Монастирська. Автори: Н.М. Куценко, А.Т. Горбань, Г.І. Бушуєва. 

Вегетаційний період сорту від сходів до достигання насіння складає 150-154 дні. Число днів від початку вегетації до початку цвітіння 116 днів, період цвітіння складає 40-45 днів, дозрівання насіння триває 35 днів.

Рослини сорту засухостійкі, не осипаються, в роки досліджень шкідників і хвороб на рослинах не відмічено. Придатний до механізованого вирощування.

Пізньостиглий. Урожайність повітряно-сухої сировини – 34,5 ц/га, насіння – 2,2 ц/га. Вміст полісахаридів у сировині – 12,4 %. Маса 1000 насінин - 2.5-3.5г

Щорічно у Дослідній станції лікарських рослин проводиться реалізація оригінального та елітного насіння сорту Монастирська.