logo vilar

Материнка звичайна (Origanum vulgare L.)

Родина губоцвітих - Lamiaceae. 

Sort materinki zvichaynoi Ukrainochka 800x600

 

Трав’яниста багаторічна рослина.  У промисловій культурі вирощується як багаторічник. Термін експлуатації посіву зазвичай триває 5 років. Материнка - цінна лікарська, пряно-ароматична і ефіроолійна рослина.  

Лікарською сировиною є трава, що містить ефірну олію, флавоноїди, дубильні речовини, аскорбінову кислоту.   Головними  складовими частинами ефірної олії є тимол і карвакрол. У складі ефірної олії виявлено сесквітерпени, вільні спирти, геранілацетат, цимол, туйон, дикентан, дубильні речовини, аскорбінова кислота, жирна олія. Материнка - медонос, з одного гектару посіву одержують до 200 кг меду, нектаропродуктивність - з одного гектару рівна 330 кг , з загальною кількістю цукру 118 кг. 

 Сорт Україночка занесений до Реєстру сортів рослин України у 2008 році, заявка №01388001. Автори: Л.П. Шелудько, А.Т. Горбань.

 Середньостиглий. Урожайність повітряно-сухої сировини – 37,6 ц/га, вмістом ефірної олії – 0,54 %. Маса 1000 насінин 0,07-0,10г. Вегетаційний період в перший рік вегетації становить 130-140 днів; в другий рік вегетації - 120 днів; період від відростання до повного цвітіння - 88 днів.

Щорічно в ДСЛР отримується високоякісне оригінальне та елітне насіння сорту Україночка. Його можна придбати у Дослідній станції лікарських рослин.